What’s in a name?
Wanneer een schilder de laatste lijnen van zijn abstracte kunstwerk toevoegt aan het canvas, kan hij zijn werk benoemen met een welklinkende naam als ‘La trahison des images’. Kunst onderscheidt zich graag, en wanneer kunstwerken geboren zijn, worden ze vaak gedoopt. Iets (of iemand) een naam geven zorgt voor betekenis, bestaansrecht, referentie.
In theater kent het toneelstuk een titel en kennen acteurs de naam van hun rol. Maar ook voor de acterende functie kennen verschillende talen betekenisvolle namen. Acteur, ‘actor’, betekent zoiets als ‘doener’. Het Engels kent het mooie thespian dat acteur betekent, een verwijzing naar de Griekse acteur Thespis. (In hippe kringen korten ze dat ook wel af tot ‘thesp’.) Vanuit het Latijn ontstaat het woord histrion om een acteur of actrice mee aan te duiden. Acteurs die vaak hetzelfde soort rol spelen, krijgen zeer specifieke beroepsnamen, zoals de soubrette (ontdeugende dienstmeid) of de stooge (serieuzere helft van komisch duo).
Eén van mijn favoriete woorden is de barnstormer. Letterlijk betekent het de ‘bestormer der schuren’: een artiest die van dorp naar dorp reist om te performen voor een klein publiek. Het nieuwe E-Team wil sowieso heel wat schuren bestormen. We staan klaar om eerst de zomer en vervolgens het hele werkjaar te vullen met projectnamen en kunstzinnen.