fbpx

Sinds de oorlog

Gepubliceerd door Joren op

“De eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog”. We hebben het de laatste tijd veel gehoord. Het stormt buiten. Niet letterlijk dan. Het zonnetje schijnt namelijk vaak. De meeste leden van ELEMENT zijn geboren toen er in Berlijn geen sprake meer was van een muur. Wat weten wij nu van een oorlog? Sommige politici spreken van een oorlogskabinet en een strijd met een onzichtbare vijand. Blijf thuis en red levens. Je zou voor minder bang worden.

Hollywood draaide in de oorlogsjaren op volle toeren. Getuige daarvan is het pareltje ‘Casablanca’. Een aanrader in quarantainetijd. Film en toneel werd en masse geproduceerd om ‘het moreel’ hoog te houden. Maar hoe maak je een toneelstuk volgens de regels van de social distancekunst? Moeilijk. Om de leden van ELEMENT wat moed te geven, besloot ik een liedje te schrijven. Om te zeggen dat ik iedereen mis. Om te zeggen dat we mekaar weer zullen zien.

Wat we nu meemaken is serieus. We horen meer stoere oorlogstaal en zien meer hallucinante beelden dan we eigenlijk willen horen en zien. Het doet me elke keer weer veel plezier om te horen dat iedereen nog steeds in orde is. Ik ben er zeker van dat we de verloren tijd samen dubbel en dik goed gaan maken. Ik hoop dat de vrolijke noten van Louisa Sobral en de vrolijke tekst van mezelf jullie toch een glimlach bezorgd hebben in deze vreemde periode.

Stay strong, stay safe. Tot snel.

Zing gerust mee met onderstaande lyrics:

’t Is niet altijd even simpel (oh nee)
Maar vooral op donderdag
Zonder planken is het nogal zoeken
Waar ge op moet staan

[REFREIN] Kan er iemand efkes roepen naar Odin
Of het wat later ook past?
’t Is niet voor morgen of voor binnen een week
Maar we zien mekander weer

We hadden allemaal me superveel goesting
Dienen boek van buiten geleerd
Maar nu moeten alle zwaarden en schilden
Weer efkes opzij

[REFREIN]

De Held die blijft in z’n bed
De raafkes gaan op stok
Of ge nu mens zijt of god
Ge blijft maar best in uw kot!

Ik ga niet liegen, ’t is vantijd ewa raar
En ik mis jullie echt allemaal
Maar ons ploegske hangt verdomd goed aaneen
Dus we kunnen dees wel aan

[REFREIN]

(naar: Louisa Sobral – Nao Me Deixes a Porta da Escola)

Categorieën: blog