fbpx

God van het theater

Gepubliceerd door Sander op

Iedereen weet waarschijnlijk wel dat het theater ontstond in de tijd van de oude Grieken – net zoals zoveel andere hedendaagse westerse concepten – maar wist je dat het oorspronkelijk deel uitmaakte van een festival ter ere van de god Dionysus?

Hij kreeg maar liefst 4 festivals per jaar toegekend en hieruit ontsproten theatergenres zoals tragedies en komedies maar ook de nu minder bekende saterspelen. Podiumkunst en drama stonden dan ook centraal in zijn religie.

Tijdens deze festivals gingen alle inwoners in Athene kijken naar talrijke opvoeringen van de nieuwste literaire werken. Deze stukken werden initieel gebracht door acteurs op de agora (lees: markt) van Athene. De term ‘theater’ komt immers van het oude Griekse théatron, ‘een plek om te beschouwen’.

De sekte van Dionysus speelde zo’n grote rol in de Atheense samenleving dat de retoriek van de sprekers zelfs geëvalueerd werd in de rechtbank of op politieke bijeenkomsten. Een rhetor was een burger die regelmatig jurylid was en/of politieke bijeenkomsten bijwoonde en dus wat kennis bezat over openbaar spreken.

Buiten de god van het theater is Dionysus ook de Griekse god van de vruchtbaarheid, de religieuze krankzinnigheid en de extase. Ook droeg hij de titel van god van de wijn en het bier.

Wanneer we Dionysus en vooral deze laatste functie verbinden aan ELEMENT, komt natuurlijk meteen de caféploeg in beeld, die na de wekelijkse repetities nog even het café induikt, er napraat en het glas heft. Op deze manier brengen ze bijgevolg ook een hommage aan Dionysus en zorgen ze ervoor dat onze stuken mogen slagen! Cheers! 😉

Mozaïek uit Antiochië, ca. 2de-3de eeuw n.C.