fbpx

And so it begins …

Gepubliceerd door Valerie op

Als acteur (en in mijn geval ook theaterwetenschapper) beschik je over een paar stokpaardjes: bepaalde projecten of theaterauteurs die je begeesteren, en die je bijgevolg ooit zelf op het podium wilt brengen. Voor mij kwam die droom een eerste keer uit in november 2018 toen we met ELEMENT een eigen bewerking van ‘Festen’ brachten. Maar er was nog een tweede project waar ik stiekem van droomde, namelijk ‘Het huis van Bernarda Alba’ van de vermaarde Spaanse theaterauteur Federico Garcia Lorca. 

Waarom, hoor ik je denken? In de eerste plaats is Lorca één van de belangrijkste Spaanse auteurs. Zijn werken werden in het Nederlands onder andere vertaald door Hugo Claus en Dimitri Verhulst, die in ons taalgebied toch niet de minsten zijn. Bovendien is onze bewerking van ‘Het huis van Bernarda Alba’ er eentje voor een all-female cast, wat bij ELEMENT wel op het nodige gejuich werd onthaald. Negen enthousiaste actrices lazen onlangs (samen met regisseurs Nickey en Thomas en assistente Nele) voor het eerst het script en waanden zich zo in het bloedhete Spanje uit het verhaal. Personages werden verkend, onderlinge verhoudingen uitgezet en zelfs al een eerste inside joke (#jesuiscourgette) zag het licht. 

We kunnen dus wel stellen dat de fundamenten van ons huis gelegd zijn. De komende maanden bouwen we er met onze enthousiaste cast en crew vol goede moed aan verder en we zien jullie allen graag op 3 en 4 oktober in CC Het Bolwerk voor dit beklemmende Spaanse drama! 

Federico Garcia Lorca (1989-1936)